4
SNITT:
5,13

HALLGEIR LUND

Hallgeir Lund kan kunsten å havne i fokus, feil fokus. Gjør én riktig ting i dag, nemlig å gi rødt kort og straffe-spark i den første vanskelige situasjonen i kampen, og gjør stort sett resten helt feil. Thyge blir kneet i ryggen og ropen "men faen da dommer!" og får gult kort. Når Fincken spiller fri Eikebrokk for tap-in er Eikebrokk 5 meter bak når ballen spilles, men dommer Lund sier det er noe som heter "offsidepasning". På overtid sparker Olsen ballen ut til corner. Kroppan løper fort for å ta den før tiden løper ut, men Lund dømmer straffespark...Du hadde ikke helt dagen, Lund? I dag heller..?

Live!

90'+8 Rødt kort IL Tempo (Stian Finckenhagen. Bråk i spillertunnelen etter kampslutt. To gule blir rødt)

90'+3 Mål 4-4 Kroppan (Straffespark)

90+2'' Gult kort IL Tempo (Vegar Olsen. For "fellingen")

90+2' Straffespark til Kroppan (Krystallklar takling ut til corner)

79' Mål 4-3 IL Tempo (Stian Finckenhagen. Pasning fra Erik Eikebrokk)

68' Gult kort IL Tempo (Stian Finckenhagen. Langsint)

63' Mål 3-3 IL Tempo (Stian Finckenhagen. Innlegg fra Erik Eikebrokk)

59' Mål 2-3 Kroppan (Sleiv så det suste i krysset)

55' Bytte IL Tempo (Grahl-Madsen ut)
55' Bytte IL Tempo (Finckenhagen inn)

53' Gult kort IL Tempo (Andreas Thyge Nielsen. Sint)

49' Mål 2-2 Kroppan (Jarstein)

45' Bytte IL Tempo (Mjølhus ut)
45' Bytte IL Tempo (Bjørgum inn)
45' Bytte IL Tempo (Iversen ut)
45' Bytte IL Tempo (Coelho inn)

28' Mål 2-1 Kroppan (Straffespark)

27' Bytte IL Tempo (Nielsen ut)
27' Bytte IL Tempo (Hoff inn)

26' Rødt kort IL Tempo (Tor Martin Olsen. Professional foul)

26' Straffespark til Kroppan (Professional foul)

11' Mål 2-0 IL Tempo (Robert Preller. Pasning fra Erik Eikebrokk)

7' Mål 1-0 IL Tempo (Erik Eikebrokk. Tåtut)

R - Respekt

Rundt en times tid før kampstart mot slaktofferet og dumpekandidat Kroppan møtte feterte IL Tempo-stjerner opp. De diskuterte litt seg imellom hvor stor seieren skulle bli og hvem og hvor mange som skulle score hattrick, hvor mange kamper på rad nullen skulle holdes og hvor stort tap Kroppan-spillerne ville forsøke å unngå. Den neste halvtimen, under det som skulle vært oppvarming og motivasjonsråd, slentret de seiersvante (og opprykksklare?) IL Tempo-stjernene litt rundt omkring, sparket noen baller i hytt og gevær og brisket seg som seg hør og bør for den slags fornemme, ikke bare idrettsmenn, men forsidemateriale og ungpikeidoler. Oppvarmingen kunne tydeligvis ryke og reise til helvete, for mot et lag som Kroppan trengtes visstnok ikke verken oppvarming, innstilling eller diverse andre forberedelser.

- Vi vinner med 30 mål, sa den ene.

- Når scorer vi det første, spurte den andre og lo lakonisk. Det var dommeren og Kroppan som skulle le sist.

Men la det være sagt, innstillingen til tross, IL Tempo tok på sedvant vis kontroll over kula og presset et defensivt og livredd Kroppan-lag bakover på banen. Etter bare minutters spill fikk anker for dagen, Erik Eikebrokk, slanget til seg noe nedfallsfrukt på 7-8 meter og tåttutet ballen gjennom et mylder av spillere og forbi en forfjamset Kroppan-keeper. De store mulighetene uteble deretter, ikke så rart kanskje med 11 stillestående spillere, men 2-0 målet lot likevel ikke vente så altfor lenge på seg. Preller skjønte at noen må jo løpe og i bakrom har IL Tempo for vane å dominere. Eikebrokk smelte ballen i lengderetning for en gangs skyld og Preller timet løpet perfekt. Formspilleren kriget seg inn foran oppasseren og dundret ballen i høyre hjørne, nede ved stolperota. Så enkelt, ganske vakkert og alt så ut til å gå som fot i hose. Men det var inntil det gikk i stampe...

- Vi vinner nok ikke med 30, fryktet han første.

- Nåja, det er ikke for sent enda, tenkte den andre.

Ketil Thorsø tenkte han skulle hjelpe Kroppan litt på vei. Være muntrasjonsråd og gi de godtroende liksomfotballspillerne litt billig selvtillit, men bare for å bryte den ned umiddelbart etterpå. Man auda, det tilbakespillet der var visst ikke helt som planlagt, Ketil.

Var det noen som ropte ulv, ulv, ulv? Hvem slapp ulven inn? Har festet startet uten A-Moe til stede? Kroppan fikk straffe og keeperen måtte felle Kroppan-spissen som bakerste mann og Erik Hoff byttet inn seg selv og tok ut dagens til nå eneste nyttige IL Tempo-spiller, Åsmund Nielsen. Straffen smalt i mål og vips så var Kroppan med i kampen igjen, med hodet høyt hevet og borte var nervene. De løp inn i målet i stor gjeng for å hente ballen og nynnet på "Mom is home" hele veien tilbake til avspark.

IL Tempo lot seg sjokke og den mentalt uforberedte samlingen av store stjerner som har utrettet så utrolig mye på fotballbanen ble helt satt ut av spill. En 5-meterspasning var ikke lenger en 5- meterspasning og et 10 meters løp for å vinne igjen ballen ble som et helt maraton. Kroppan-spillerne løp et maraton hver denne dagen. De løp som tullinger, med og uten ball. Og de hadde en plan, en slagplan, som de fulgte til punkt og prikke. De spilte uten risiko, og klinket ballen høyt og langt så fort de fikk muligheten til det. På dirra, på direkten, høyre/venstre, hodet, U NAME IT! Og så gikk de i krigen med hodet først, ikke med ræva litt lett stikkende ut, som IL Tempo-spillerne gjorde det. Og for å si det sånn: Det er mye RÆV i IL Tempo for tida. Og den største av dem alle satt på benken i joggings, klar for å gi et bidrag. Mentalt forberedt. Sint. Revansjesugen. Fincken.

Men ikke før Kroppan hadde scoret igjen. I pausen forsøkte IL Tempo å fokusere. Å peke på viktigheten av å tro på egne ferdigheter, kanskje jobbe litt mer, at 10 mann mot 11 egentlig ikke spiller noen rolle. IL Tempo ER et bedre lag enn Kroppan, HVER gang, men hva hjelper det om det ikke er nok? For da Erik Hoff gikk ut og lekte Rune Jarstein i feltet, og ikke helt rakk frem, da måtte det gå som det gikk. At ballen dalte ned i lengste kryss var selvfølgelig en helt utrolig tilfeldighet, en som skjer én av hundre. Men det skjedde. Og da noe av det samme naturligvis hendte igjen noen minutter etterpå. Da en av disse drylerne på Kroppan skal dryle ballen så langt han kan, og får kanontreff på volley fra 20 meter. Og ballen både dupper, skrur og vingler som få andre, om noen, i fotballuniverset har fått til før, og ballen smeller i kryssfestet og inn, da er det jo lov å riste litt på hodet og spørre hva det er som skjer...

Fincken spurte forresten. "Skjer det noe snart?" Han fikk viljen sin og kom inn for en anonym Grahl-Madsen, som fortsatt ikke har fått hull på byllen for IL Tempo. Men Fincken var sint. Revansjesugen. Han kalles ikke Fincken for ingenting. "Hvem faen er Haaken?" brølte Fincken og hyttet med neven etter at han fluktet inn utligningsmålet etter at Eikebrokk hadde dribleshow på venstre og la inn med høyre. 0,1 tonn Fincken steg, lett som en lerke, til værs og kontrollerte på gammelt vis ballen i mål til 3-3 og endelig både tenning og engasjement i IL Tempo-leiren.

I dagens eneste gode IL Tempo-periode er Fincken nødvendigvis helt sentral og er også mannen bak ledermålet bare minutter senere. Coelho spiller gjennom Finckenhagen, som timer løpet perfekt, setter på turboen og er plutselig alene med keeper med et hav av alenetid og rom til alle kanter. Ja, med unntak av Eikebrokk da, som kommer halsende etter på motsatt side. Et godt stykke bak. Et godt stykke bak, dommer Lund. Fincken spiller til venstre for keeper og Eikebrokk har tap-in for åpent mål. Dommer blåser. Men hvorfor? Ballen er da ikke i mål enda...Dommer Lund blåser offside. Han blåser OFFSIDE. Fincken kjefter i fortvilelse på seg et gult kort, noe han er fullt berettiget og forpliktet til. For hva i alle dager gjør dommer Lund på en fotballbane som dommer om han ikke kjenner offsideregelen?

Regel: En spiller er ALDRI i offside om han befinner seg bak pasningsslåer i det øyeblikket ballen slås.

Barnelærdom, Lund. Men det skulle bli verre.

For når Fincken får sin revansj 10 minutter før kampslutt og sikret etter alle solemerker IL Tempo seieren, for Kroppan skapte knapt en eneste sjanse i hele kampen, tyder det meste på at IL Tempo likevel skal få sine tre poeng. Fortjent statistisk, men ufortjent holdningsmessig, men det skulle ikke gå slik. For da Ketil Thorsø løp på seg krampe og Eikebrokk måtte hjelpe den skadde med fysioterapi, fikk IL Tempo såvidt kastet innpå to innbyttere. Godt på overtid. Og da Vegar Olsen sparket ballen ut til corner kunne alle puste lettet ut og tenke at det gikk bra likevel. Det ble med ulv, ulv.

Men. Freak-showet var ikke over. For idet Kroppan-spillerne sender opp alt som er innenfor IL Tempos 16-meter for å krige om corneren, blåser dommeren hardt i fløyta. Hva er det nå?

Straffespark. Soleklart straffespark, sier Lund og peker på Olsen og peker på krittet. Olsen peker tilbake og lurer på om dette er et pek fra dommeren. Er kampen over? Var det sluttsignalet?

Nei, dommeren blåste for straffe. Straffesparket går i mål og kampen er over. Etter kampslutt har naturlig nok IL Tempo, men også Kroppan, spørsmål til dommeren. Spørsmål stilles i denslags sammenheng gjerne på en opphetet måte og dommeren er ikke mann for sin fnatt. Det bryter ut noe som kan minne om opptøyer og det slenges bemerkninger og trusler. Finckenhagen tar for seg dommeren personlig og sikrer seg sitt andre gule for dagen. IL Tempo har mange spørsmål, dommeren har ingen svar.

Ulv, ulv, ulv, sa du? Det er en dommer i fåreklær det...