IL Tempo Country Club - et 3 stjerners stjernelag for små og mellomstore idrettsutøvere
   ‹ BACKER IN BUSINESS: Andreas Gullaksen og Trond-Erik Skåren herjet på hver sin back mot Malvik. (Foto: Erik Eikebrokk)

IL Tempo 2-0 Malvik: En midtsommer-natts drøm. IL Tempo er back in business etter 15 poeng av 15 mulige
23/06/16 › Norge feirer Sankthans med kongebesøk og grilling. IL Tempo feirer Jonsok med smultring og tre poeng.

‹› RELATERTE SAKER
   › 20/06/16 › Trodde du Åsmund Nielsens høyrefot kun var til å stå på? – Tro om igjen!

(Romolslia) – Jeg har en drøm!

Slik innledet kanskje Malvik-trener Knut Juel sin pep-talk før torsdagens bortekamp. I visshet om at Malvik aldri har slått IL Tempo, var det kanskje ikke så rart at Juel vendte seg mot lokale sagn og riter etter mirakler.

Ute på Malvik er 23. juni tradisjonelt sett en dag for midtstommeraften, sankthans og jonsok.

En natt for umulige drømmer.

For IL Tempo er det en aften for tre poeng. I hvert fall når det er Malvik som kommer på besøk til Romolslia kunstgress. Tre enkle poeng, skulle det vise seg.

Ifølge wikipediske myter er midtsommeraften, sankthansaften og jonsok tre betegnelser for samme sak.

Begreper for én og samme sak er også seier, tre poeng og V, som i «Victory».

Tradisjonelt innledes festen på formiddagen. Mennene kommer tidlig hjem fra skogen med favnen full av ved, og kvinnene har avsluttet sine huslige forpliktelser.

– Vi skal more oss til den lyse morgen; for på sankthansnatten går ingen til sengs, sa Henrik Ibsen en gang om Sankthans.

Ibsen var slett ikke av den pessimistiske typen, og tenkte nok ikke på at IL Tempo stilte kruttsterkt; med 16-mannstropp, analyseteam, nye matchballer, full legekoffert og, ikke minst, selvtillit.

– Motivasjonens ansikt har mange former, sa assistenttrener Magnus Sarheim, i et forsøk på å være vel så poetisk som den halvdanske humbugmaker.

På sankthansnatten går ingen til sengs

Sarheim hadde dessuten ikke fått blund på øyet natten i forveien, i det han la slagplanen for det som skulle bli IL Tempos femte strake seier i 5. divisjon avdeling 3.

Gammeldans og munter passiar til lyden av trekkspill og seljefløyte rundt bålet. Menn iført sin fineste mariusgenser, med kniv i beltet, beksømstøvler og bomullsnikkers. Kvinner med duft av lavendel og oppsatt hår, kinn pudret i rosa, og ertende bunader med bud om slufse ute til lufting.

Før mennene blir uniformert i sine lignende svarte og røde plagg, og tatt i seierens ed, drikker de snaps av sin kvinnes bryster. Idet mennene forlater festen, tenner kvinnene hvert sitt bål.

Hvert bål symboliserer en umulig drøm. Så lenge bålene brenner holdes drømmene i live.

Kampen ble innledet med høy temperatur og røft spill. Rødmussede Malvik-spillere virket motivert av belønningen som ventet hjemme. Dommer Hole hadde nok med å holde spillerne i tømme, og greide seg godt.

Åpningen på kampen er jevn. IL Tempo ligger mellomhøyt og kompakt, smalt bakerst. Malvik finner rom på kantene, men treffer ikke det de sikter på. IL Tempo venter tålmodig på riktig anledning til å dundre i angrep.

Erik Hoffs menn trenger ikke vente lenge.

Drømmen er i ferd med å bli mareritt. På Vikhammer blafrer det i bålene

Erik Eikebrokk forsøker å curle et frispark over muren, men treffer standfoten til en Malvik-spiller. Returen løftes til André Larsen som lurer på 6 meter. Mens Malvik-spillerne vinker på offside, skyter Larsen i mål. IL Tempo leder midtveis i første.

Malvik-spillernes midtsommernattsdrøm er i ferd med å bli mareritt. På Vikhammer blafrer det i bålene.

Mens mennene er på tokt, synger kvinnene ironisk om de mange feil ektemennene gjør seg skyldige i, slik som ballmist, sleivskudd og feilpasninger.

På torsdag kveld måtte kvinnene synge mange lange vers.

For på Romolslia er det IL Tempo som kontrollerer kampen. Malvik har stort ballinnehav, men kommer seg sjelden inn i farlige offensive soner.

Så kontrer IL Tempo etter en corner.

Trond-Erik Skåren, som kom inn for Vidar Guttormsen etter ti minutter, får med seg tre medspillere og stormer i angrep. Malvik-keeperen fister et innlegg fra venstre ut til høyre, til Skåren. Skåren legger inn, til Åsmund Nielsen, som kommer på et sent innløp.

Tydelig inspirert etter scoringen med høyrefoten sist, ser Nielsen ut til å realisere nok en umulig drøm - nemlig scoring med hodet. Fra to meter greier selv ikke spilleren som lærte seg å heade gjennom YouTube-søket «how to head a ball» å misse.

Åsmund Nielsens umulige drøm: «How to head
a ball»

Dessverre flagger linjedommeren for offside; med keeperen ute på bærtokt, var det kun én Malvik-spiller mellom mållinja og ballen. Avgjørelsen er sannsynligvis korrekt.

– Hva skjer, dommer? Først blåser du ikke straffe og så annullerer du målet, prosederte advokatfullmektig Larsen. Han fikk heller ikke denne gangen medhold av dommeren.

Om mennene ikke returnerer i triumf med knyttneven hevet, tegn som bærer bud om seier, avsluttes sankthansfesten og forelskede par må som straff sove hver for seg.

Malvik kommer til halvsjanser, men det hjelper ikke mot vinneren av «keeperkampen». Jørgen Schjølberg ble valgt foran Bård Haugvik. Et valg som i ettertid vanskelig kan kritiseres. Schjølberg stoppet alt som kom, var rolig med ball i beina og hadde flere sjanseskapende igangsettinger bakfra.

Fem minutter før pause blafret det i Hilde Jørgensens bål på Vikhammer. Bruno Coelho kom inn for en skadet Jørn Ove Asklund. Portugiseren var som vanlig i fyr og flamme. Jørgensen rettet på skjørtet, klar for det som måtte komme.

Kampen avgjøres i løpet av andre omgangs første tjue minutter. IL Tempo ruller over Malvik. Det kommer sjanser på løpende bånd. Coelho skyter fra fjorten meter. Keeper redder, men Øystein Winsnes bredsider ballen i mål fra fire meter.

Men igjen vinker linjedommeren for offside. Avgjørelsen virker rar, men det gjør jo alle avgjørelser som går imot en selv. Winsnes' «scoring»  er et varsko for hva som skal komme - og Malvik har ingenting å svare med.

En midt-sommernatts spasertur. En hyggelig passiar

Slitne Malvik-spillere etterlater seg stadig større rom på midtbanen, sender stadig flere folk i angrep og brenner av mer og mer krefter. Konsekvensen er store rom å løpe i for IL Tempo-spillere, som utover omgangen virker å være i bedre form enn Malvik-spillerne.

Det kan ha vært snapsen.

Kampen avgjøres når Åsmund Nielsen, nå på høyre ving, demper med seg ballen og utfordrer to forsvarsspillere. Pasningen til Eikebrokk er neppe mer enn to meter, men det er nok.

Når Eikebrokk lobber - og scorer - blafrer det voldsomt i bålene på Malvik.

Resten av kampen er en parademarsj. En midtsommernatts spasertur. En hyggelig passiar. En anledning til å teste ut nye muligheter.

Som å sette inn Bård Haugvik som midtspiss. Som å la Haugvik, artisten som tidligere var kjent som «TV-keeperen», ta frispark fra 18 meter.

Idet Haugviks skudd rullet sakte langs bakken, sju meter til side for mål, var kampen endelig over.

I skyggen på Vikhammer sent torsdag kveld, sitter en enslig skjønnhet nede ved sjøkanten. Havet slår mildt mot bergknausen hun har tatt opphold på. Hun speider lengelsfullt mot lysene fra storbyen. Stillheten bærer stemmen hennes langt i alle retninger. Månen gjør klagesangen hennes myk og lidenskapelig, trist og sorgfull.