FREDAG 24. APRIL 2009

En æra er over.
ERIK HOFF LEGGER SKOENE PÅ HYLLA!

(Spinningsalen på 3T Leangen) Han har oljet seg inn i oljer, ålet seg inn i en altfor tight sykkeldrakt som avslører det som er verdt (og ikke verdt) å avsløre. De nybarberte leggene glinser i lyset fra spotlightene over spinningsalen. På hodet har han en idiotisk sykkellue, "Nilsson Trelast" står det på den, han har den bak frem, men den greier ikke å plukke opp svetteperlene som renner nedover et preget ansikt. Over stereoanlegget dundrer de siste bassrytmene fra Mikas "Big girl, you are beautiful" og de enorme lårene til Erik Hoff presser ut de siste kreftene. Dagens første økt er over, nå venter proteinshake, bananer og energibar.

"Det koster å være kar," sier Hoff mens han ligger på gulvet etterpå og strekker ut. Det er ingen tvil om at han gjør seg til der han ligger. For mens han tøyer lår, har han ryggen rak og strammer til så magemusklene vises. Om det er tilfeldig at t-skjorta akkurat da blottet den veltrente magen, ser jeg på som 100% usannsynlig. Han tøyer andre veien og akkurat det samme skjer.

Etter 126 kamper er det altså endelig slutt. Ingen vei tilbake. 9 sesonger, toppscorertitler, heltestatus og "Årets gigant" i 2003. Etter en karriere som startet under Jan og Ove Hoff i 1985 har han vunnet det meste som kan vinnes i norsk breddefotball. Ja, med unntak av seriemesterskapet da. Til og med en sølvmedalje i kretsmesterskapet i innebandy i 2006 fikk IL Tempos mestspillende fotballspiller med seg. Men nå er det altså slutt. Nå skal all tid vies sykkelen.

Sykkelsportens nye frelser
- Jeg har flere gir på sykkelen enn på fotballbanen. På fotballbanen har det blitt bare færre og færre gir de siste sesongene. Selv om jeg fikk en opptur av det gode humøret og det gode spillet i fjor, har jeg innsett at nok er nok. Jeg er en gammel mann blitt og sykkelsporten trenger en ny ledestjerne etter alle dopingskandalene, sier Hoff selvhøytidelig og understreker at han er ren.

IL Tempos utsendte mer enn antyder at det er ingenting ved Hoffs prestasjoner som tyder på noe annet, en antydning Hoff ser ut til å overhøre. En annen sykkelidiot kommer forbi og de hilser på hverandre. Jeg spør hvem det var, men Hoff aner ikke. Han sier det er som når motorsyklister hilser på hverandre, bussjåfører, U name it!

- Vi er i det samme miljøet. Vi satser mot OL i Vancouver 2010, sier Hoff, i fyr og flamme.

IL Tempos utsendte kan ikke unnlate å bemerke at sommer-OL ikke er før i 2012 og at Vancouver i februar mest sannsynlig er dekket av hvit snø. Hoff tygger en stund på det før han avslutter intervjuet:

- Tæll itj! Det e nå bare å måk'en bort det.

Takk for intervjuet. Takk for innsatsen. Takk for alt. Takk for at du lekte klubb i 9 år.

PS: Tor Haakon Bjørgum ønsker å takke for de to pasningene han fikk fra Erik Hoff på disse 9 årene.