ONSDAG 22. JUNI 2011

Fotball-sjåvinisme og elitisme rår i Fotball-Norge:
IL TEMPO NEKTES DELTAGELSE I NM

(Romolslia) Til tross for at IL Tempo i oktober fyller 12 år har klubben fortsatt til gode å delta i Norgesmesterskapet (Cupen) i fotball. Klubben krevde en redegjørelse for hvorfor dette er tilfelle. Svaret fra Norges Fotball Forbund var både nedslående og sjåvinistisk.

- Det er tydelig at det ikke er ønskelig å skape relasjoner mellom topp og bredde i Fotball-Norge, raser IL Tempo-leder Erik Eikebrokk.

Det var Eikebrokk og Andreas Thyge Nielsen som fikk i oppgave å undersøke hvorfor IL Tempo blir utestengt fra det gode selskap år etter år.

- Jeg finner det uforståelig hvordan en turnering kan kalles "Norgesmesterskap", når det bare er en tidel av klubbene i landet som er representert, følger Thyge Nielsen opp.

Et faktum som ikke kommer til å forandres med det første, skal man tro Are Hokstad i Norges Fotballforbund:

- For å komme inn i kvalifiseringen (til NM) er man avhengig av å komme så høyt opp i seriesystemet at man kommer innenfor antallet lag som skal delta. Dette er en ordning som fotballtinget har vedtatt og som alle klubbene står bak.

Eikebrokk synes utspillet fra Hokstad er flåsete i tillegg til å være ukorrekt.

- Det faller på sin egen urimelighet når Hokstad sier at dette er et vedtak som ALLE klubbene står bak. Ikke minst med tanke på at Hokstads utspill kommer som et tilsvar til en klubb som opplagt ikke deler den oppfatningen.

IL Tempo-lederen mener dette eksemplet er enda ett i rekken på at Norges Fotballforbund er rene løpegutter for toppklubbene.

- Breddefotballen blir neglisjert og motarbeidet. Vi har tilsynelatende ingen påvirkningskraft. Vi blir latterliggjort, sett ned på og avvist før vi i det hele tatt kommer til orde.

Det er likevel muligheter til å endre på oppsettet. I det minste i teorien.

- Man trenger ikke se lenger enn til England. Verdens største fotballturnering er FA-Cupen, hvor alle lag i divisjonssystemet får delta. Der er det 17. mai-stemning på hver eneste cup-kamp.

Den norske cupen er ikke i nærheten av å ha samme status. IL Tempo-duoen mener det kanskje er på tide å gjøre forandringer.

- Askeladden (at et lite lag slår ut et større lag) må hylles og dyrkes. Medieoppslagene hver gang et 3. divisjonslag slår ut et tippeligalag er 100% negative, med utgangspunkt i hvor svak prestasjonen til topplaget var.

Mens det motsatte skjer i fotball-gale England.

- I England hylles underdog'en. Det er deres 15 seconds of fame. Tabloidene elsker dem og publikum idoliserer dem - i alle for en kamp eller to.

Eikebrokk mener det er typisk norsk å være så selvgod at man ikke er i stand til å ydmykt anerkjenne andres gode prestasjoner. Han ønsker å flytte fokuset fra Goliats fall til Davids styrke.

- Vi hører aldri om et norsk lag som taper for et bedre lag. Uttalelser fra tapende lags trenere og spillere tyder på at det enten dreide seg om uflaks, svakt spill av eget lag eller dommertabber.

Eikebrokk har ikke troen på at IL Tempo noen gang kommer til å møte Rosenborg i cupen, men synes det hadde vært spennende om IL Tempo kunne møte f.eks. Nardo eller Strindheim i en kvalifiseringsrunde til NM.

Noe Are Hokstad i Fotballforbundet bekrefter er mulig, om dog vanskelig.

- I prinsippet får alle delta, siden det er seriesystemet som er utgangspunktet for utplukking (...) I 2011 har 274 klubber ned til nivå 5 deltatt i NM.

Noe som ikke er akseptabelt for IL Tempo. Og heller ikke bør være det for andre såkalte breddeklubber.

- Vi er såkalte "breddeklubber" bare fordi Fotballforbundet har gitt oss det klistremerket. IL Tempo jobber som en toppklubb på alle plan, vi har bare ikke lyktes i stor nok grad sportslig til å bevege oss vertikalt i divisjonshierarkiet enda.

Thyge Nielsen mener det hele tenderer imot fotballsjåvinisme og elitisme. Og finner det ironisk at et forbund som har fair play, inkludering og fellesskap som sine fanesaker viser seg å være den minst inkluderende parten av alle.

- Dersom dette skal endres må strukturen legges om og et forslag vedtas av klubbene på fotballtinget, er Hokstads forklaring.

Det er med andre ord muligheter for å inkludere hele Fotball-Norge i kampen om en omstrukturering. Eikebrokk avviser ikke at han og IL Tempo kan komme til å gå i bresjen for en norsk fotballrevolusjon.

- Får vi med oss breddefotballen kan vi styre Norsk Fotball i en ny og bedre retning. I alle fall om det demokratiske flagget, som forbundet tilsynelatende seiler under, vender seg i den retningen vinden blåser.

Poenget er altså å ha flertall.

- Det gjelder å få med seg småklubbene. På Fotballtinget har samtlige norske fotballklubber én stemme som teller like mye. Blir vi mange nok spiller det ingen rolle hva NFF eller toppklubbene sier.

Uten at Eikebrokk nødvendigvis frykter at toppklubbene skal stille seg i veien for forslaget.

- Nei, hvorfor skulle de det? Toppklubbene kommer uansett ikke inn før 1. runde. Det er ingen klimatiske eller geografiske utfordringer som trenger å innebære store forandringer i dagens kalendere og terminlister.

Eikebrokk mener det kun er et spørsmål om organisering og ikke minst tidlig sesongstart. Noe Tippeligaen har operert med lenge.

- De lagene som ikke ønsker å delta, tvinges ikke til deltagelse. De lagene som ønsker det må forberede seg på å starte sesongen tidligere. Kvalifiseringsrundene vil spilles regionalt, som i dag, og det vil i meste fall medføre to ekstra runder før cupen vil nå det stadiet det er på i dag, med 2 kvalifiseringsrunder før 1. runde-kampene tar til.

Likevel tror ikke Eikebrokk småklubbene kommer til å ha Fotballforbundet bak seg.

- Nei, alt virker bakstrebersk, konservativt og gammeldags i Fotballforbundet. Gamle folk tror som regel at de vet best selv og spørsmål om forandringer (forbedringer) møtes som regel med med lukkede dører og hoderystende avvisninger.

Noe som ifølge IL Tempo-lederen kan bidra til at Fotballforbundet møter seg selv i døra.

- Ja, opplagt. Fotballforbundet har ingen problemer med å stå imot ett krav fra én liten klubb. Men møter vi opp mange nok på Fotballtinget og krever forandring, vil ikke Forbundet ha noe annet valg enn å imøtekomme våre krav.

Eikebrokk og Thyge Nielsen later ikke til å la seg skremme av kampen.

- Nei, vi har aldri vendt ryggen til en utfordring.

Siste ord er neppe sagt i denne saken.