IL Tempo Country Club - et 3 stjerners stjernelag for små og mellomstore idrettsutøvere
   ‹ ALDRI MÅLLØS MOT MELHUS: Andreas Gullaksen har scoret to seriemål i 2016-sesongen, begge mot Melhus. (Foto: Erik Eikebrokk)

IL Tempo 2-2 Melhus: Det er ikke alltid det beste er godt nok
09/09/16 › Andreas Gullaksen og IL Tempo hadde Melhus i kne. Så, på overtid, fikk serielederen innkast…

› 09/09/16 › Trønderbladet: Seint bytte reddet Melhus
   › 07/09/16 › Melhus-trener Jan Ketil Berg: –  Vi er for gode til å spille i 5. divisjon

KAMPREFERAT

(Romolslia) Flomlysene fra himmelen kaster lange skygger over det nesten tomme kunstgresset. IL Tempo-spillerne sitter i ring ute på banen. Det er stille. Musestille. Ingen har sagt et ord på flere minutter.

Ikke siden dommer Alexander Hole blåste av kampen.

Andreas Gullaksen synker sammen på knærne. Målscoreren stirrer tomt og apatisk ut i lufta. Bård Haugvik forsøker å føre en dialog med hanskene sine; det spørrende blikket hans spør «hvorfor? hvorfor?».

Hanskene virker ikke å gi ham ikke noe godt svar.

IL Tempo-trener Erik Hoff har allerede utsatt det obligatoriske tv-intervjuet to ganger. Han forsøker å manne seg opp, men han rister nok en gang på hodet, kikker ned i bakken og ber om ny utsettelse.

Av dramaturgiske årsaker kunne man hevdet at tårene var i ferd med å presse seg fram. At trenerstemmen var i ferd med å knekke.

Men så ille er det ikke. Det er ikke en kamp på liv og død. Det er mye viktigere enn dét.

En rasende Vegar Olsen stamper av gårde med bøyd bakke, ut av Romolslia kunstgress, med småguttene - og opprykkshåpet - på slep.

Og slik forlater opprykkshåpet Romolslia kunstgress...

Hvor skulle
han finne en mesterplan til
å sikre poeng mot IL Tempo?

Før kampen hadde nok Melhus-trener Jan Ketil Berg klødd seg hardt og lenge i hodet. For hvor skulle han finne en mesterplan god nok til å sikre poeng mot IL Tempo - laget han har blitt en mester i å tape for?

Gang på gang hadde hans taktiske kompetanse vist seg mindreverdig IL Tempos. Gang på gang hadde hans selvutnevnte stjerner mislyktes, mot laget Melhus aldri greier å slå.

Hva nå, Berg? Hva nå, Melhus?

Noen mesterplan fant aldri Melhus. Kanskje var det derfor de valgte som de gjorde. Den sikre løsningen: «If you can't beat it, join it", ble, ironisk nok, løsningen.

Sagt med andre ord: Melhus kopierte IL Tempos mesterplan fra det omvendte oppgjøret i mai. Dermed skulle Melhus forsøke å slå IL Tempo - med IL Tempos egen taktikk.

Lavt press, uthaling av tid ved enhver mulighet, tøft spil på grensen til det tillatte og færrest mulig ballmist sentralt i banen.

Dermed var det IL Tempo som fikk styre åpningen av kampen, med mye ball i laget, og god tid til å bygge opp bakfra. I korte trekk: Slik Melhus styrte på Gruva kunstgress i mai.

Den gangen scoret Andreas Gullaksen midtveis i første omgang (og ga IL Tempo en ledelse laget aldri mistet), nå var det Melhus som scoret på sin første sjanse. Da hadde IL Tempo spilt seg til flere gode nesten-muligheter, først og fremst på høyresiden, men uten at Melhus-keeperen ble testet.

Utgangspunktet før kampen var enkel for begge lag. IL Tempo måtte vinne for å puste liv i opprykkshåpet. Melhus måtte unngå å tape for å i realiteten sikre seriemesterskapet, og muligheten til å spille om kretsmesterskap og opprykk til 4. divisjon, gjennom play-off.

Selv ikke Melhus kan skilte med en bedre keeper-duo enn IL Tempo

I uka frem mot kampstart var det uklart hvem av Bård Haugvik og Jørgen Schjølberg som kom til å vinne «keeperkampen». Den kampen ble ingen kamp, da Schjølberg trakk sitt kandidatur grunnet en vond achilles.

Luksusproblem. Selv ikke Melhus kan skilte med bedre keeperduo i 5. divisjon enn IL Tempo.

Kampbildet resten av omgangen endrer seg ikke mye. Det viktigste som skjer er at John Johnsen må hinke av banen med skrantende kropp. Inn kommer Erik Eikebrokk. Øystein Winsnes overtar ankerrollen. Skiftet skal prege resten av kampen, og Winsnes leder IL Tempo inn i kampens førersete.

Vendepunktet kommer tidlig i andre omgang. Og for et vendepunkt det er.

Om spillerne er inspirert av trener Erik Hoffs «nå går vi for det, nå går vi all in» i pausen, er ikke godt å si. Men det er mer futt i hjemmelaget fra avspark i andre omgang. Melhus virker mer avventende, mer inn i det gamle sporet. Melhus ruller mer ball bak, tar større sjanser offensivt og løper ikke like mye hjem.

Når IL Tempos to-manns kontringsartilleri dundrer av gårde fem minutter ut i omgangen, er det ingen Melhus-spillere som er i nærheten av å matche kvaliteten i det nærmest perfekte angrepet.

Det starter rett utenfor IL Tempos 16-meter. IL Tempo vinner først én duell, så én til. Ballen heades til Martin Husevåg midtveis på egen halvdel. Foran seg har han fire Melhus-spillere, ved siden av seg har han én IL Tempo-spiller.

Og bakfra kommer Andreas Gullaksen.

Husevåg får kontroll på ballen, og setter fart. Gullaksen byr opp til vegg, og Husevåg svarer på invitasjonen. Resten av IL Tempo-laget blir nærmest som tilskuere til kunsten som er i ferd med å utfolde seg.

Idet Gullaksen fører ballen over midtstreken, er det fire-fem Melhus-spillere mellom de to IL Tempo-spillerne og Melhus-målet. Gullaksen skyver ballen med utsiden av foten til Husevåg, og slår på storfarten.

Det er helt sikkert årets mål i 5. divisjon. Årets mål i Norge. Årets mål i verden!

Husevågs førstetouch er perfekt. En høyre-venstre-bevegelse får Melhus-forsvaret til å rygge. Imens løper Gullaksen utover, for så å krysse innover. Husevågs stikker med yttersida er perfekt vektet. Gullaksen er alene med keeper, ti sekunder etter at han var innenfor egen sekstenmeter.

Samtlige IL Tempo-spillere holder pusten. Bård Haugvik snakker med hanskene sine: «kan dette virkelig skje?» Denne gangen svarer hanskene. Hanskene går til værs - i jubel. Haugvik brøler. Gullaksen scorer. IL Tempo utligner.

Det er helt sikkert årets mål i 5. divisjon. Det er årets mål i Norge. Det er årets mål i verden.

Lagene er like langt. IL Tempo er på jakt. Melhus er i forsvarsposisjon, og der er de ikke spesielt gode.

Temperaturen er i ferd med å nå kokepunktet, men koker aldri over, noe ett eneste gult kort viser. Ære til dommertrioen for det. Begge lags spillere gjør det som må gjøres for å vinne en seriefinale av dette kaliberet: IL Tempo angriper for å vinne. Melhus spiller for å unngå å tape.

Uavgjort har ingen verdi for IL Tempo; derfor ligger det flere mål i lufta. Men det kan like gjerne komme den ene veien som den andre.

‹ LEDERMÅL: Melhus tok ledelsen etter 11 minutter. (Foto: Inge Grytbak/Trønderbladet)

Ledermålet kommer på dødball. Thomas Lervik har spart det beste til slutt, og har satt inn turboen. Melhus aner ikke hvordan de skal stoppe ham. De forsøker seg først med ufine metoder, men det er ikke nok. Desperate nedsparkinger er det neste. IL Tempo får titalls frispark i løpet av de siste tjue minuttene.

Sandnes kan ikke unngå å score; men er
det hands?

Ett av dem er perfekt. Eikebrokk løfter fra høyre, innoverskrudd på bakerste. Tre IL Tempo-spillere er plutselig alene på nærmest blank goal. Olsen header fra fem meter, men treffer stanga. Ballen rikosjerer via Ketil Thorsø - på én meter - og spretter ut til Magnus Sandnes, som står på blank.

Sandnes kan ikke unngå å score. Men er det hands? Uvissheten henger i lufta, men dommeren virker ikke å gjøre tegn til å annullere. Melhus-spillerne roper på hands. Sandnes jubler. Haugvik brøler. Hanskene går i været.

Ti minutter igjen. På benken har trener Hoff friske bein i oppvarming, men tør ikke gjøre taktiske endringer. Lervik løper og løper, helt til krampa slår inn, og tvinger frem et bytte. Bruno Coelho entrer banen for det som skal bli kaotiske siste-minutter.

Tiden ebber ut for Melhus. Kan IL Tempo gjenta bedriften fra i mai? Melhus kommer knapt til halvsjanser. IL Tempo-spillere ofrer alt rundt egen 16-meter og blokkerer skudd, stikkere og innlegg.

Så. På overtid…

Bård Haugvik snakker med hanskene igjen, ber om råd

Melhus splitter ikke bare stopperne bredt, men kjører begge backene høyt i angrep. IL Tempo evner ikke å sette opp noe godt press, og Melhus får slå upresset fra godt inne på IL Tempos halvdel. Melhus setter inn sluttspurten, og IL Tempo presses bakover.

I det klokka bikker overtid får Melhus innkast på høyre side. Tilsynelatende ufarlig. Melhus har ikke vært i nærheten av å skape sjanser på dødball hele kampen.

Bård Haugvik snakker med hanskene igjen, ber om råd. «Skal jeg gå ut i feltet eller ikke?». Haugvik er usikker, men hanskene gir ikke noe entydig svar.

Haugvik går ut. En stuss på fem-meteren forhøyer ballbanen, og Haugvik makter bare å fiste ballen videre, noen meter ut i feltet. Der faller ballen tilfeldigvis ned på hodet til en Melhus-spiller, som knapt aner at noe treffer ham.

Etter jubelscenene å tolke, befant han seg på riktig plass til riktig tid.

Idet kampen praktisk talt er over finner Melhus frelse hos tilfeldighetens barmhjertighet. Utligningen - og seriemesterskapet - kommer ut av ingenting. Det er mye mer enn de fortjener.

IL Tempo har ikke energi til å går for et nytt ledermål. Lufta er ute av ballongen. Tanken er tom.

Da lagene møttes på Gruva kunstgress i mai, var Melhus best, men tapte. I dag er IL Tempo best, men makter ikke å vinne.

Det er ikke alltid det beste er godt nok.

Melhus greier ikke å slå IL Tempo denne gangen heller. Det er likevel nok. 2-2 gjør at avstanden mellom lagene er fem poeng. Og med tre enkle kamper igjen å spille for Melhus, er det ikke urimelig å utnevne gruvearbeiderne til seriemester én måned før siste serierunde spilles.

Det er mulig Melhus er for gode for 5. divisjon, men de er fortsatt ikke gode nok til å slå IL Tempo.

I oktober møtes klubbene igjen. Da i semifinalen i Obos Cup. Melhus gruver seg nok allerede.