TORSDAG 21. AUGUST 2008

IL Tempo.no beklager bruk av feil bilde
KLAGET INN FOR PFU


(PFU) Etter påtrykk fra PFU (Pressens Faglige Utvalg) beklager IL Tempo.no bruk av feil bilde i forbindelse med gårsdagens oppslag om IL Tempos 14-1 seier over Kroppan. Hattrick-helten Bjørn Magnus Iversen kom i sentrum for begivenhetene og var en av kampens beste spillere. I den anledning kom IL Tempo.no i fare for å benytte bilde av feil type "Ivers". Oppslaget ble klaget inn for PFU og ansvarlig redaktør for IL Tempo.no Lex Lotus stod onsdag formiddag skolerett for pressens domsutvalg.

- Ja, det stemmer. Vår fotodatabase inneholder som kjent en hel rekke bilder av profilerte IL Tempo-spillere. Det var vår samarbeidspartner Scanpics som leverte oss feil bilde og vi har tatt saken videre til vår kontaktperson Ina Henneli. Det er likevel IL Tempo.no som står ansvarlig for alt materiale og vi har ingen problemer med å ta kritikken inn over oss og gjøre vårt beste for at noe slikt ikke skal gjenta seg i fremtide, sier Lex Lotus i en kommentar.

På PFUs egne hjemmesider presenteres til enhver tid alle presseetiske overtramp, som strider med pressens eget regelverk (VVP (Vær Varsom Plakaten)), og om IL Tempo.no kan man lese følgende:

Pressens faglige utvalg må uten videre fastslå at bildevisningen av Steffen Iversen i en sak som angikk Bjørn Magnus Iversen er et klart overtramp. Det finnes små eller ingen likheter mellom de to, verken hva utseende eller spillestil angår.

Når det gjelder reglene som ble brutt, viste PFU i sine uttalelser til manglende kontroll av eksternt materialebruk (i denne sammenheng bilder hentet inn fra Scanpics) i tråd med pkt. 3.2 i Vær Varsom-Plakaten. IL Tempo.no har lagt for liten vekt på nøyaktighet og omtanke (pkt. 4.1), for dårlig kontroll med og fjerning av upassende bilder og de konnotasjoner som disse måtte medføre (pkt. 4.7 (i denne sammenhengen analogien som kan antyde at Bjørn Magnus Iversen var på nachspiel dagen før kamp)), samt unødvendig identifisering av klanderverdige forhold. Det skal likevel sies at det er første gang IL Tempo.no har foretatt slike klare presseetiske overtramp, slik at forseelsen i denne omgang kun straffes med refs og irettesettelse.

IL Tempo.no har i tråd med PFUs egne retningslinjer rettet opp feilen, samt redegjort for feilaktigheten og klanderverdigheten gjennom sitt eget medium (IL Tempo.no).