ONSDAG 3. SEPTEMBER 2008

3. kapittel fra "Den Berømte Læreboka"
TIDENES BESTE ASSIST

(Kunstmuseet) Akkurat som Bibelen og Koranen er det "ingen" som har forfattet "Den Berømte Læreboka." Likhetene stopper ikke der, for fotball er religion og IL Tempo er katedral. Etter å ha gjort drastiske endringer i lærebokas to første kapittel om kontringer og backspill, tok IL Tempo igjen i bruk viskelær og fyllepenn og gjorde nye grep for å bryte ned norsk fotballs jantelov.

- Ta den berømte læreboka og riv den i fillebiter. Det er på tide å skrive en ny! sa Morten Solem. Emil Hauge og Andreas Thyge Nielsen er enig. Nå vil også Erik Hoff og Erik Eikebrokk ha en finger med i spillet.

For da Erik Hoff stod bak tidenes beste assist, var det helt nødvendig å spørre seg hvor mange mål det egentlig er mulig å score i en fotballkamp. For moro skyld kan det være moro å sammenligne med bl.a. en FA Cup-kamp i England fra oktober 1887, hvor Preston North End slo Hyde 26-0 i første runde. Dette er tidenes største seier i engelsk fotball. Statistikken tilsier en scoring hvert 3,5 minutt, eller hvert 230. sekund. Da Erik Hoff stod bak tidenes assist i tirsdagens kamp mot Astor 2, er det mer enn akademiske grunner til å spørre seg hvor stor seieren KUNNE ha blitt...

For om mannen bak tidenes assist, Erik Hoff, hadde fortsatt å slå den slags assister hvert eneste minutt, ville kampen naturlig nok endt 90-0 til IL Tempo. Men problemet er at for å kunne slå tidenes assist fra avspark, må IL Tempo nødvendigvis få muligheten til å ta avspark igjen. Dermed må Erik Hoff slå tidenes assist begge veier. Først må IL Tempo score, vinne tilbake ballen og klinke den i eget mål (all den tid Astors angrepsspill ikke var mye å frykte), for så å kunne ta avspark igjen. Hvis man antar at med spillere som Solem, Bjørn Magnus Iversen og Thyge Nielsen på topp, vinner tilbake ballen i løpet av 30 sekunder, for så å bruke oppunder 10 sekunder på å sende ballen i eget mål, hvis assisten fra Erik Hoff er god nok, og nye 10 sekunder på å hente ballen og legge den til rette for avspark, skal det være mulig å score mål hvert 52,7. sekund. En fotballkamp består som kjent av 5400 sekunder, om man ser bort i fra overtid, skal det dermed i teorien være mulig å score 102 ganger i løpet av en kamp, altså vil kampen ende 51-51 ved ordinær tid. Men dette avhenger altså av at pasningen fra Hoff er like bra hver eneste gang og at Thyge, Iversen og Solem holder kampen ut.

2,7 sekunder. Ny verdensrekord?
For det skal legges til at uten Erik Eikebrokks halvtliggende vristpark, Stian Finckenhagens brumming, Tor Haakon Bjørgums innhenting av ny ball og den korte banen på Astor kunstgress, er det mye som tyder på at Erik Hoffs pasning på tett oppunder 4 centimeter ville gått inn i glemmeboken like alle andre pasninger som slås ved avspark av en fotballkamp. Men da Erik Eikebrokk klemte til og ballen føk som et prosjektil i vinkelen bak en forfjamset Astor 2-keeper, var det plutselig "tidenes assist". Og verdens raskeste mål selvsagt. Men det kommer i annen rekke. For dagen i dag er forbeholdt Erik Hoff, for "Tidenes assist."

Noen bedre?