LØRDAG 7. MAI 2011

Skritt.no målte hvor langt IL Tempo-spillerne løp mot Glimt:
Solem løp mest
(under tvil)


(Regnbuen og luftslottet) IL Tempo-spillerne trodde det var av generell interesse å finne ut hvor langt de løp. Det de ikke visste var at de ble brukt som forsøkskaniner i et psykologisk motivasjonsspill iscenesatt av IL Tempo-ledelsen.

- Javisst. Det er meg i utgangspunktet revnende likegyldig hvem som løper mest i IL Tempo.

Ordene kommer fra sportslig leder Erik Eikebrokk.

- Det visste jeg fra før. Morten Solem løper mest og Tor Haakon Bjørgum løper minst. Slik har det alltid vært og slik kommer det alltid til å være.

Det var under lørdagens serieåpning mot Glimt at IL Tempo-spillerne hadde på seg små chips som leste av hvor langt hver og én løp. Påskuddet for prosjektet var at dette kunne være nyttig kunnskap å ta med seg inn i sesongen.

I ettertid har det kommet frem at dette bare var tåkeprat. Vås fra ende til slutt.

I virkeligheten bare et lurespill for å få spillerne til å løpe mer.

- Det stemmer det du sier. Det var en rekke årsaker til at det sportslige apparatet vurderte den fysiske tilstanden til spillerne såpass usikker, på nippet til dårlig, at det ble sett på som nødvendig å motivere ekstra. I det ubevisste.

Ifølge Eikebrokk er det tre helt avgjørende ferdigheter en manager, eller en leder generelt, må beherske for å lykkes.

- Motivere, motivere og MOTIVERE!

Metodene er mange og varierer i effekt. Mest berømt er kanskje de episke monologene fra filmverdenen. Eksemplifisert i sportsfilmer som bl.a. Any Given Sunday og Friday Night Lights. Men også krigsfilmer som Braveheart og Gladiator har mye av de samme retoriske virkemidlene.

Etos og patos, svulstig ordbruk og veivende armbevegelser. Flagg og våpenskjold. Én for alle og alle for én. Effektivt på film, men fungerer det i det virkelige liv?

- Du kan velge å se på det som en form for placebo-medisinering. Såkalt lure-medisin. Eller du kan velge å ikke gjøre det. IL Tempo vant kampen. Det var det viktigste. Hvem bryr seg om hvorfor?

Anti-konservative IL Tempo valgte å gå egne veier. Via ubevisstheten. Eikebrokk benekter likevel at dette er å lure spillerne opp i stry.

- Opp i stry? Hvis man lurer spillere til å prestere bedre - til å løpe mer, hvordan kan dette ha med stry å gjøre? Hva ER egentlig stry?

Eikebrokk bjeffer ut av seg filosofiske monologer.

- Stry? lar sitt eget spørsmål hvile ubesvart i luften.

Tenker høyt. Drar seg i barten. Slik Freud hadde for vane å gjøre.

- Stry, stry. Lure noen opp i stry. Stry..., han babler.

Apatiet forsvinner og virkeligheten tiltrekker seg hans oppmerksomhet.

Diskuterer litt mer med seg selv.

Kommer endelig tilbake til saken. Vel, i alle fall nesten.

- Stry, setter endelig punktum for diskusjonen.

Når tallene likevel kommer på bordet, er Eikebrokk lite overrasket. Morten Solem løp mest og Tor Haakon Bjørgum løp minst.

Eller?

- Tallene som er presentert virker i 80% av tilfellene riktige nok. Solem løper klart mest og Haaken løper lite. Det er likevel noen data som virker lite troverdige. Vi må teste mer før vi kan vite om disse stemmer sikkert.

Eikebrokk vil ikke kommentere navn.

Men virker ikke å ville avvise ryktene om at Håkon Hiller skal ha jukset i forbindelse med målingene. Medspillere skal nemlig ha twitret om at Hiller løp over 11 km mot Glimt. Over 3 km mer enn Solem og dobbelt så mye som midtstopperkollega Vegar Olsen.

- Hiller løp på stedet hvil, påstår Olsen.

Og beskriver det som komplett umulig at Hiller skal ha løpt mer enn han selv:

- Det er umulig. Hiller er en gammel mann. Han hoppet, shaket og ristet - alt for å øke måleverdiene.

IL Tempo.no har ikke lykkes i å komme i kontakt med stålmannen fra Mo.

Eikebrokk bekrefter at tallene vil bli publisert i sin uredigerte helhet i nærmeste fremtid.

Med eller uten stry.